Designskitse til en "Fjordcruiser"
Et rummeligt skib, man både kan sejle og bo i..!


Kan bygges i aluminium, skibsstål eller glasfiber..
Nederste dæk er på 67 m2. Dækshuset 37 m2, Fordæk og overdækket agterdæk 30 m2 - ialt 134 m2
Forventes leveret med CE-certificat som lukket skib, eller til færdiggørelse af isolering og aptering m.v.

side.painted.tekst.600.jpg (19319 bytes)

En stor motorbåd, der kan ligge på en 5-meter plads i enhver lystbådehavn, hvor man de fleste steder ser rødt ved ordet "husbåd"...!


Båden er 14,95 meter lang, 4,60 meter bred, og kan derfor sejles af alle, der har et duelighedsbevis eller den nødvendige erfaring.
Skal man sejle med et skib, der har en skroglængde på over 15 meter, kræves det, at man først består en Yachtskipper III eksamen.
Dækshuset rummer 37 m2 (se plantegning herunder). Alle komponenter er standard, så alle bygningshåndværkere eller handymænd kan aptere båden.
Overbygningningen kan stå nede i skroget under landtransport fra værftet. Efter levering løftes den op på plads, boltes til dækket, hvorefter der fuges..!
Alle vinduer og koøjer (tre lags thermo) monteres indefra i forstøbte false i overbygning og skrog.

Forskibets runding kan evt. følge faconen på Piet Hein's super-elipse. Dette er dog ikke vist her.
Der er gjort plads til montering af solpaneler på ruftaget, ligesom der i agterstavnen er indstøbt plads til en varmepumpe unit (ikke vist).
Landgangslejderen (ca. 210 cm lang) er monteret fast på agterdækket, og svinges op til lodret position under sejlads. Ståhøjden i dækshuset er på 210 cm.side.new.jpg (74941 bytes)

Leveres evt. med sail-drev-motor og ror. Motorerne kan installeres senere gennem en luge på agterdækket. Der er plads i motorrummet til to dieselmotorer
på hver ca. 60-80 HK, der skønnes at give en marchfart på 7 knob. Endvidere plads til: Generator, inverter, water maker, og evt. en spildevands-renser m.m.
Alle elinstallationer er tænkt som værende 220 volt, suppleret med solceller på ruftaget og et 12 eller 24 volt anlæg til brug under sejlads.
Opvarmning med varmepumpe (ude-del integreret i skroget på agterdækket

Motor installtion, eks.: LINKmain.deck.tekst.jpg (39258 bytes)

HOVEDDÆK
Ca. 67 m2 dæksareal med overdækket agterdæk, evt. med skydetag og lejder til terrasse på ruftaget. Dækshusets areal er på (9.65 x 3.80 meter) ialt 37 m2.
Ruftaget går helt i borde langs sidedækket, der er ca. 40 cm bredt, så man kan komme rundt og pudse vinduerne.
Der er plads til styregrej og navigationsinstrumenter i styrbord side af dækshuset - foran kabyssen. Og evt. kontor m.v. i bagbord side.
Dækshuset er disponeret med sofagruppe, spisebord og bar ved kabyssen. Plads til reoler og ekstra arbejdsbord langs med trappen.
Dørene er trukket lidt ind i dækshuset, da for- og agtersiden skråner (se tegningen)
lower.deck.new.jpg (53295 bytes)

NEDERSTE DÆK
Læg mærke til rum-opdelingen på nederste dæk og placeringen af de fire trim-tanke på hver ca. 1500 liter vand, der giver en god stabilitet og mulighed for,
med et simpelt pumpe-fordelingssystem, at holde båden absolut vandret under forskellige belastninger.

Der er planlagt andre tanke på 2 x 1200 liter under de 1 meter brede køjer i de to kahytter agter, og under dobbeltkøjen for (2 x 2 meter) med 2 x 1200 liter.
I servicerummet ved trappen er der plads til vaskemaskine, tørretumbler og masser af skabsplads.
Nederste dæk med en ståhøjde på 205 cm ligger ca. 50-60 cm under vandlinien, hvilket gør at båden kan holdes på en max højde på ca. 3.8 meter.

Denne designskitse er baseret på indtryk fra alle de bo'ombord skibe og både, jeg gennem snart 20 år har været på besøg i.
Et forsøg på at udtænke et rummeligt og praktisk skib, man både kan sejle med og bo i, og som kan ligge på en 5-meter plads i næsten enhver havn,
hvor man ser "rødt", når man hører ordet "husbåd". Alle er velkomne med gode ideér og input til projektet.
Der arbejdes p.t. på at finde et byggeværft, og først da kan der skønnes en leveringspris.


m.v.h.
Hugo Hein

Sidst opdateret, December 2008