Til søs med »Mortensen«  - fra Berlingske, den 14.8.2010

Direktør for Pagan Boats, Lars Normann Olsen, har fået ordre til at sejle sin "Pagan 948" tilbage til »Absalon« af Frømandskorpset.
I det virkelige liv kunne "Mortensen", der skyder 60 knob, nemt have sejlet fra »frøernes« trods deres store benzindrevne påhængsmotorer.
 

Hurtigbåde med »kriminelle« ombord er et eksempel på det voksende behov for high-speed fartøjer til at løse politi- og redningsopgaver til søs.
Dette fartøj er en prototype på et hurtiggående indsættelsesfartøj, der er bygget af det lille værft Pagan Boats Aps i Svendborg.
 

Bag det står skibskonstruktør Lars Normann Olsen og smedemester Peder Rasmussen, der i Svendborg beskæftiger 40 mand med at producere til skibsværtsindustrien.
De har en fælles drøm om at konstruere og bygge mindre skibe - og det første resultat, prototypen med navn »Mortensen« efter en af skibskonstruktørerne i projektet, havde officiel premiere i demonstrationen i København.

»Mortensen« er bygget i aluminium. I stedet for to store påhængsmotorer, der sluger benzin i højt tempo, ligger der en 480 hestes turbodiesel i båden, som sender den afsted med over 60 knob, svarende til 110 km i timen.
Når først båden løfter sig ud af vandet, og Lars Normann Olsen skifter til motorens høje gear, er der næsten ingen, der kan følge med.


»Mortensen« rækker med fulde tanke over 700 kilometer, med 40 knobs fart. Det er mere end dobbelt så langt som tilsvarende fartøjer med påhængsmotorer.
Med en kostpris på i omegnen af 2,5 millioner kr. er den en million kr. dyrere end den traditionelle stive gummibåd med påhængsmotorer.


Det varer kun få øjeblikke, fra gashåndtaget presses fremad, til båden planer med  18-20 knob - topfarten er 60 knob..!

Efter fartprøven stak »Mortensen« tilbage i Københavns Havn til de ventende elitesoldater fra Frømandskorpset. Men hvis »Mortensen« havde fået
lov at strække ud, havde »frøerne« aldrig indhentet den.